
E-84-4 Division of legal fees with layperson

Facts and Question

A lawyer handles worker’s compensation cases with the aid of a layperson
authorized under Wis. Stat. sec. 102.17(1)(c) (1981-82) to appear before the
Department of Industry, Labor and Human Relations (DILHR) hearing examin-
ers in such cases.  The lay practitioner acts independent of and is not an employee
of the lawyer.  Both the lay practitioner and the lawyer are named on retainer
agreements with clients so clients understand that they are employing both
parties.  Either party may perform any of the work involved in any particular
case, including drafting and filing documents, attending pre-hearings, hearings
and appeals.

Fees charged clients would be within DILHR and statutory limits.  DILHR
determines fees awarded in worker’s compensation cases and generally does not
apportion fees.  Assuming DILHR attorney’s fees are awarded to the lawyer, is
it ethically proper for the lawyer to divide those fees with the lay practitioner?

Opinion

It would be improper for the lawyer to share legal fees with the lay
practitioner.  The Wisconsin Code of Professional Responsibility, codified in
Chapter 20 of the Wisconsin Supreme Court Rules, states that an attorney may
not share fees with a nonlawyer.  SCR 20.19.

In ABA Informal Opinion 1241 (Feb. 27, 1973), the ABA Committee on
Ethics and Professional Responsibility addressed the question of the propriety
of dividing fees between a lawyer practicing before a federal agency and a
layperson authorized to practice before that agency.  The ABA Committee
assumed that the provisions of the Code of Professional Responsibility are
enforceable against a lawyer with regard to his or her relations with an authorized
agent to the extent that such enforcement does not unduly hamper or interfere
with the activities permitted to the authorized agent.  The ABA Committee stated
that forbidding a division of fees between the attorney and the agent as required
under the Code of Professional Responsibility would not hamper the agent’s
activities before the federal agency.  As a result, permitting a division of fees
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would be improper.  See also Memo Op. 6/75, Wis. Bar Bull. Supp., June 1979,
at 89.

In the present case, prohibiting a division of fees between the attorney and
the lay practitioner would not unduly hamper or interfere with the activities of
the lay practitioner before the DILHR.  In Opinion 463, 1958 N.Y.Co.Y.B. 224,
of the New York County Lawyer’s Association, the Association addressed a
question similar to the present one.  The Association stated that a lawyer may
employ a licensed layperson who represents claimants before a Worker’s Com-
pensation Board on a salary basis, but may not do so on a percentage of fee basis.
See also Op. 833 1958 N.Y.C.B. 247.  Accordingly, it would be impermissible
to divide legal fees with the lay practitioner.  In addition, in an arrangement such
as this, the lawyer should take care so that the provisions of SCR 20.09(2)
(recommendation of professional employment) are not violated.
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